Egység és sokszínűség: világhírű szólisták a Nemzeti Filharmonikusok programjaiban

Nemzeti Filharmonikusok
zene Nemzeti Filharmonikusok hangverseny
Egy nemzeti szimfonikus zenekar és a vele szimbiózisban élő vegyeskar olyan műsorkínálatot nyújt, amely a teljesség élményét kínálja a közönségnek! A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2024/2025-ös évad koncertjei a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is bejárják a hangversenyrepertoár valamennyi fejezetét!

Nagy oratorikus alkotások és szimfonikus zenekari opusok, szimfóniák és divertimentók, szvitek és szimfonikus költemények, versenyművek és operák, kóruskompozíciók és kamarazene - ezek fogják jellemezni a 2024/2025-ös hangverseny koncerteket. Arra törekszünk, hogy megteremtsük az ideális arányt a klasszikus és modern külhoni komponisták termése, valamint a hazai zeneszerzés régi és új, ismert és kevésbé ismert értékei között. 

„Feladataink közé tartozik, hogy olyan helyekre is eljuttassuk a zenekari élményt, ahová másképpen nem jutna el a komoly zene.”

- osztotta meg gondolatait a sajtótájékoztatón Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója. 

Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója szintén megosztotta gondolatait köszöntő beszédében:

A Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti kórus olyan nemzeti értékek, amelyeket tisztelnünk kell, s figyelnünk arra, hogy minél több emberhez eljussanak üzeneteik. Az együttműködés 2025-ben lesz 20 éves, azonban a megismerkedés jóval régebbre tekint vissza. A szoros kapocs a jövőben csak fokozódik, ezt szolgálja a 2024/25-ös évad hangverseny programlistája. 

A zenekar és a kórus ebben az évadban is hat bérletbe csoportosítva kínálja koncertjeit az érdeklődőknek. Szép hagyomány, hogy a bérletek elnevezése őrzi a zenekar és a kórus történetének emlékét, az együttesek élén egykor munkálkodott nagy művészek – Ferencsik János, Pászti Miklós, Lukács Ervin, Kocsis Zoltán –hagyatékára is utalva.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója és Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója.
Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója és Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

Az alaprepertoár aranytartalékához ragaszkodók találkozhatnak ebben az évadban Beethoven III., Eroica-szimfóniájával, Schubert VI., C-dúr szimfóniájával, Brahms Akadémiai ünnepi nyitányával, Hegedűversenyével és Változatok egy Haydn-témára című művével, Wagner operája, a Trisztán és Izolda két közkedvelt zenekari részletével, az Előjátékkal és Izolda szerelmi halálával. Megízlelhetik Dvořák VIII. szimfóniájának cseh népies zamatait, megcsodálhatják Richard Strauss Négy utolsó énekének alkonyi fénysugarait, és élvezhetik Debussy Kis szvitjében Henri Büsser hangszerelésének áttetsző kecsességét.

A 2024/2025-ös évad ismét három operaprodukciót kínál.

A Próbatermi vendégség bérletének mindhárom eseménye tematikus hangverseny: az első délutánon Telemann, Bach és Händel zenéje szólal meg A német barokk csúcsai címmel, a másodikon Maurice Ravel kamaraművei kerülnek terítékre abból az alkalomból, hogy a nagy francia impresszionista 150 éve született, míg a harmadik alkalommal az elmúlt negyedszázad magyar kamaraműveiből hangzik fel válogatás.

Karmester nélkül persze nincs szimfonikus zenekari koncert. Ünnepnek ígérkezik a Nemzeti Filharmonikusoknál már többször nagy sikerrel vendégszerepelt, élvonalbeli amerikai dirigens, Lawrence Foster visszatérése, számítunk a nagyszerű Carlo Montanaro szenvedélyére és szuggesztivitására Puccini Turandotjában.

A vonós szólisták között ott találjuk a hegedűvirtuóz Baráti Kristófot és bolgár pályatársát, Liya Petrovát, valamint a Barátihoz hasonlóan világklasszis brácsás Szűcs Mátét.

További programért kattintsatok a linkre

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.