Az év egyik legszebb csillaghullása várható vasárnap hajnalban

Star,Shower, csillaghullás
Shutterstock - Geermy
Az óránként felvillanó meteorok legnagyobb száma 60 is lehet.

Az Éta Aquaridák csillaghullása lesz észlelhető vasárnap hajnalban, ehhez hasonló valószínűleg nem lesz 2046-ig.

Az Éta Aquaridák csillaghullás idején megfigyelhető meteorok a sebességükről ismertek, ugyanis igen nagy, kb. 66 km/s sebességgel érkeznek, és hirtelen fékeződnek le a Föld légkörébe érve. Idén a raj május 4-éről 5-re virradó éjszaka éri el maximumát, ekkor a Föld szerencsés helyein levőknek az óránként felvillanó meteorok legnagyobb száma 60 is lehet. Az észlelést megkönnyíti, hogy ekkor égi kísérőnk újhold körüli fázisban lesz, még a 6%-ot sem éri el. Így a sötétebb, holdmentes hajnali órákban, olyan fél három után, amikor már a radiánspont is horizont felett lesz, nagyszerű alkalom egy kis hullócsillag-vadászatra - tette közzé a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Éta Aquaridák szülőobjektuma a Halley-üstökös, amely a többi bolygóval elletétes irányban keröng a Nap körül. A Föld pályája évente kétszer is metszi az üstökös pályáját, ezzel két - egy májusi és egy októberi meteorrajt okozva.

2023. december 14-én a 120 csillagot magába foglaló Geminidák meteorrajban gyönyörködhettünk. Szórványos meteorok egyébként gyakran láthatók, de az év egyes napjain Földünk porfelhőkkel találkozik, amelyek látványos meteorrajokat, azaz csillaghullást okoznak. A legismertebb, de nem a leggazdagabb közülük az augusztusi Perseidák.

 


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.